Dinasty Books Proeditura si Tipografie

Colectii

Mergi la pagina principala »

  • Suna-ne la: 0723 61 41 83
 
Cos de cumparaturi (0 item)
Cosul meu

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Sunteti momentan pe :

Sighisoara

Sighisoara

Sighisoara

Disponibilitate: Nu este in stoc

25,00 RON
Albumul Sighisoara este un album dedicat frumusetii acestui oras. Imaginile cu regalitatea parca deosebesc acest album foto.
 

Text: Romana, Germana, Engleza.

Numar pagini: 96

Format album: 15cm x 15cm.

Albumul Sighisoara este un album dedicat frumusetii acestui oras. Imaginile cu regalitatea parca deosebesc acest album foto.

Orasul Sighisoara este o emblematica reprezentare a Evului Mediu, fiind cel mai frumos si mai complex ansamblu medieval din România.

în 1191, ia fiinta Sighisoara, când colonistii sasi ridica pe malul stâng al Târnavei Mari cetatea, respectând cu fidelitate elementele epocii medievale.

Pasind curiosi pe sub arcadele Turnului cu Ceas, construit în secolul al XIV-lea, care a adapostit multa vreme Sfatul Orasenesc din acest "oras-muzeu" unic în Europa Centrala si de Sud-Est, vom ajunge în Piata Centrala. Aceasta ramâne un loc sângeros al trecutului. Cândva, se judecau aici procese, aveau loc executii, raufacatorii fiind legati cu o piatra de gât care atârna 6kg, la stâlpul infamiei.

Pe parcursul anilor, cetatea Sighisoarei întâmpina numeroase evenimente neplacute, primul fiind navalirea tatara din 1241, cetatea nefiind fortificata pe atunci. În 1350 începe constructia zidului cetatii, care are o lungime de 950m. La început înaltimea era de 4m, urmând ca în secolul al XV-lea, acesta sa fie înaltat cu înca 3-4m. Centura de ziduri a fost întarita cu 14 turnuri de aparare (fiecare apartinând unei bresle) si 4 Bastioane (reprezentativ este acum Turnul cu Ceas sau Turnul Orelor). Turnurile au fost denumite dupa breslele care le îngrijeau: Tabacarilor, Cositorarilor, Frânghierilor, Macelarilor, Cojocarilor, Croitorilor, Cizmarilor, Fierarilor, Barbierilor, Lacatusilor, Dogarilor, etc.

Majoritatea caselor din lemn din cetate si din orasul de jos, au ars datorita incendiului din 30 aprilie 1676. Refacerea Burgului se datoreaza efortului de dupa marele incendiu, când toate casele au fost reconstruite din caramida si piatra, modificându-se si structura stradala a întregii cetati. Tot atunci s-a schimbat si acoperisul Turnului cu Ceas.

Casa cu Cerb este specifica Renasterii Transilvane, aflate în Piata Cetatii, dupa care ne apropiem de Casa Venetiana, casa de locuit, din fata Bisericii Manastirii, construita în stil gotic venetian.

Biserica fostei Manastiri Dominicane, construita în secolul al XIV-lea, detine o valoroasa cristelnita din bronz (1440), covoare orientale, altarul în stil baroc - opera sculptorului Johann West si a pictorului peregrin Jeremias Stranovius.

Numeroase stradute înguste, cu case vechi cu fatade vopsite în culori pastelate, ocrotite de obloane de lemn, fac posibila trairea unei înfiorari apartinând acelor vremuri de demult, care se încapatâneaza sa dainuie cu atâta forta peste ani, predându-ne si o lectie de demnitate, de discretie.

Pentru a reusi sa ajungem în punctul cel mai înalt al cetatii, parcurgem cele 175 de trepte ale Scarii scolarilor (acoperita), construite în 1642. La capatul de sus al scarii se afla o scoala care fuctioneaza din 1522, azi cu un local nou, construit între 1729 si 1803, la care a învatat si savantul Hermann Oberth si Biserica evanghelica din Deal, construita în trei etape (secolele XII-XV), initial în stil romanic (biserica hala), refacuta în 1345 în stil gotic tarziu si amplificata în perioada 1429-1483.

Vechea cetate a Sighisoarei are aproximativ 150 de case locuite, cele mai vechi având 300 de ani.

Viata acelor timpuri se încearca a fi rememorata în timpul Festivalului de Arta Medievala, care are loc în luna iulie, timp de 3 zile. Aceasta perioada, devine prilej de organizare a turnirurilor cavalerilor în armuri, procese ale vrajitoarelor, cântari ale menestrelilor. Tot acum, artistii improvizeaza piese de teatru, concerte de muzica medievala, o adevarata încântare.

Prin urmare curgerea neistovita a timpului, nu sterge urme ci le accentueaza prin dorinta magica de pastrare a valorilor. Prin greaua misiune de conservare a vechiului, care nu ne împietreste ci dimpotriva, ne acopera de o lumina vie, autentica, a caldurii umane, a trudei depuse de oamenii de atunci, care puneau temelii solide.

Ilustrând Sighisoara, am încercat sentimentul eternului, împartasindu-va câteva din bucuriile întâlnirilor luminii, cu tot ce o înconjoara. Ea apartine unui trecut care poate parea usor bizar, dar în acelasi timp unui prezent care o onoreaza.

Daruindu-ne puterea sa alegem între realitate si fictiune, ce ramâne?

Eu am ales imaginea care nu minte.

Mai multe informatii

Produs Precomanda Nu

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.

  • Livrare Rapida prin Fan Curier
  • 15 Zile drept de retur
  • Plata Cu Cardul prin euplatesc.ro
  • Cele Mai Bune Preturi si cele mai mari reduceri

Contact

Adresa: Strada Baiculesti Nr. 1, Sector 1, Bucuresti

E-mail: marketing@proeditura.ro

Ai intrebari? Suna-ne la: 0723 61 41 83