În domeniul transcendental al spiritului, divinul din noi se manifestă în multe moduri neașteptate. Este efectiv imposibil să standardizăm tipul spiritual, pur și simplu pentru că, atunci când divinul se revelează, sinele real este complet experiențial. Tendințele spirituale sunt unice pentru fiecare dintre noi, totuși în inima și în mintea noastră știm dacă ne simțim atrași mai mult de Iisus sau de Buddha.

 

Dacă ați fi dispuși să vă rezumați doar la latura semnificației, atunci s-ar putea spune că toate tradițiile religioase predică aproape același lucru – nevoia de a dezvolta o inimă milostivă, de a trăi o viață virtuoasă și de a-i ajuta pe ceilalți. La un nivel intelectual, nu par să fie prea multe diferențe între principalele religii. Toate se întemeiază pe credință. Agnosticii, ateii și necredincioșii sunt în general sceptici cu privire la misticisme, care necesită asumarea unei credințe, și, până când nu experimentează și nu acceptă divinul într-un fel sau altul, se vor simți întotdeauna străini de cultura religiilor organizate.

Prin urmare, faptul că sunteți atrași de modelul lui Hristos ori al lui Buddha pare să se cristalizeze la nivelul inimii, iar legătura este de obicei emoțională. Pentru a trezi legăturile instinctive pe care le avem cu unul sau altul dintre acești mari învățători, trebuie să devenim conștienți cu privire la planurile psihice și magice de existență din noi.

 

Test. Răspundeți la întrebările următoare după ce v-ați gândit bine la ele, pentru a vedea dacă sunteți atrași de modelul lui Iisus sau al lui Buddha. Acordați-vă timp pentru a studia comentariile anexate întrebărilor; poate că după aceea vă veți da seama de care tip sunteți atrași în mod instinctiv.

1) Credeți într-o divinitate creatoare?

(Budiștii nu cred într-o divinitate creatoare – ei cred că natura lui Buddha se află latent în fiecare ființă umană și că sămânța de divinitate ce duce la iluminare se află în fiecare dintre noi. Pe de altă parte, creștinii cred într-un Dumnezeu creator omnipotent.)

2) Credeți că timpul nu are început?

(Creștinii se raportează la începuturi în termenii creației, primul om de pe pământ fiind Adam. Budiștii cred că nu există un început, dar că va fi un sfârșit.)

3) Pentru voi, credința este esențială pentru viața religioasă?

(Creștinii cred în Iisus, despre care spun că a murit pe cruce pentru a mântui omenirea. Credința este o parte esențială a religiei lor.)

4) Credeți că este firesc ca oamenii să-și pună întrebări cu privire la orice?

(Sfinția sa Dalai Lama îl citează în mod repetat pe Buddha, care ne sfătuia să ne tot întrebăm până când primim răspunsurile dorite.)

5) Preferați ca regulile comportamentului adecvat să fie bine stabilite?

(Atât creștinii, cât și budiștii au propriile lor coduri morale care stabilesc comportamentul virtuos, aducător de cele mai multe beneficii.)

6) Ar trebui conducătorii religioși să fie cei mai importanți oameni din viața noastră spirituală?

(Atât creștinii, cât și budiștii cred că învățătorii noștri religioși ar trebui să fie respectați. Totuși, budiștii îi văd de obicei pe maeștrii lor spirituali, în special pe învățătorii lor, drept emanații ale Celui Iluminat, drept buddha vii.)

7) Atunci când vedeți toate nedreptățile de pe lume, vă vine greu să credeți în existența unui Dumnezeu binevoitor?

(Creștinii se roagă la un Dumnezeu binevoitor pentru toate nevoile lor. Budiștii cred în karma și văd toate circumstanțele pozitive și negative din viața lor ca fiind rezultatul karmei bune sau rele ce s-a acumulat de-a lungul vremii.)

8) Când vă gândiți la scopul practicii voastre religioase, gândul de a merge în rai, după ce muriți, este motivația cea mai importantă?

(Creștinii spun că, atunci când murim, mergem în rai sau în iad. Budiștii au și ei tărâmurile lor pure, paradiziace, dar pentru ei scopul suprem este să devină iluminați, pentru a putea să-i ajute și pe alții să se bucure de trezire.)

9) Credeți că unicul scop al vieții este să le faceți bine altora?

(Atât creștinii, cât și budiștii promovează ajutorarea altor oameni, însă budiștii fac din aceasta scopul cel mai important al vieții lor.)

10) Credeți că există circumstanțe ce justifică violența?

(Amândouă credințele resping violența, orice motive ar avea ea la bază.)

 

Prin urmare, s-ar părea că diferențele dintre cele două modele tind să țină de accentul pus pe anumite chestiuni și, de asemenea, de gradul de relevanță acordat anumitor credințe. Așadar, voi cărui tip îi aparțineți? (Lillian Too, „Descoperă-te pe tine însuți”, Pro Editură și Tipografie, 2007)