Există femei care adoptă o strategie de viață ce poate fi descrisă numai drept comportament de curtezană. Comportamentul lor amintește de gheișele din Japonia – îndură multe, aparent sunt docile și se mulează după nevoile, dorințele și cerințele celorlalți. Unii văd acest lucru drept manifestarea prin excelență a slăbiciunii. Alții îl văd drept o tărie ascunsă.

 

Comportamentul de curtezană este o reacție la lumea exterioară și depinde în întregime de faptul de a părea întotdeauna că vrei să le faci pe plac celorlalți. Unii văd aceasta drept o slăbiciune, alții o văd ca pe strategia de supraviețuire prin excelență, căci, deși în aparență asemenea femei niciodată nu vor să se impună, deja au făcut-o.

Există o implicită forță yin maleabilă în reacția comportamentală a curtezanei. Energia yin supremă este reprezentată prin trigrama Kun, ce semnifică și maleabilitatea femeii, care câștigă întotdeauna prin renunțare.

Curtezana va părea întotdeauna că se pune în umbră, va părea dornică de a-i mulțumi pe ceilalți, va fi întotdeauna nepretențioasă și recunoscătoare pentru cele mai mărunte gesturi de apreciere sau aprobare. Arareori își pierde calmul și va fi foarte liniștitoare în reacțiile sale față de orice fel de comportament. Imaginea comună a curtezanei este una de umilință de ultimă speță. Ea pare să le acorde credit celorlalți, să le aducă cu generozitate laude celor din jur și să recunoască întotdeauna superioritatea altor oameni (în special în cazul bărbaților). Pentru cei neinițiați, un asemenea comportament pare să implice o slăbiciune emoțională fundamentală. Mulți oameni – în special cei care trăiesc în Occident – par să creadă că slăbiciunea, nesiguranța și dependența exagerată de alții motivează acest comportament supus și, prin urmare, conchid că un asemenea comportament arată o mare nevoie de aprobare, de apreciere și o nevoie aproape irezistibilă de acceptare. Ei le văd pe aceste femei aparent supuse ca pe niște ființe chinuite, care au o nevoie disperată de a fi salvate. Bineînțeles, acest lucru este departe de a fi adevărat.

Comportamentul curtezanei ilustrează unul dintre cele mai mari secrete ale femeilor din Orient. În interacțiunea lor cu bărbații, femeile din Orient își ascund aproape întotdeauna adevăratele înclinații, așa încât supunerea lor derivă din tărie. Femeile din Orient care au fost educate pentru a fi curtezane adesea au căpătat controlul complet asupra simțurilor lor și asupra modului în care răspund și reacționează la orice fel de comportament.

 

A juca rolul de femeie obedientă necesită multă tărie de sine și autocontrol.

 

În acest fel, ele sunt capabile să respingă atenția și propunerile nedorite, și totuși par să fie obediente și dornice de a le face pe plac celorlalți. Departe de a fi genul „agățător” și de a depinde de ceilalți pentru a-și dobândi tăria, multe curtezane sunt de fapt ambițioase și au o minte ageră. Fiind perfect educate, au învățat să nu-și scoată niciodată ghearele și să nu-și arate adevăratele sentimente. În schimb, par întotdeauna pline de simpatie și umilință. Sunt multe lucruri de spus cu privire la această abordare, tipică pentru gheișe, a artei de a interacționa cu bărbații din viața lor. Nu este o strategie ușoară. Ea provine dintr-o mare tărie, căci, deși par să îndeplinească ceea ce se așteaptă de la ele, sunt în stare să-și ascundă prețuirea de sine, mândria și vanitatea, lucruri care cer o mare determinare. Merită să luaţi în considerare acest tip de interacțiune umană, mai ales în situațiile profesionale.

 

TEST. Aflaţi dacă sunteţi în stare să folosiţi strategia curtezanei în viața voastră amoroasă.

1) Atunci când cineva vă critică, puteți accepta critica cu zâmbetul pe față?

2) Când cineva vă insultă, sunteţi în stare să nu ripostaţi?

3) Dacă cineva vă spune că rochia voastră este nepotrivită, v-o schimbaţi imediat?

4) Credeţi că bărbații sunt fundamental slabi și ușor de manevrat?

5) Puteți permite ca altcineva să fie centrul atenției?

6) Vă puteți preface că sunteţi prostuțe și că nu vă deranjează asta?

7) Puteți pierde un joc fără să vă supăraţi?

8) Vă deranjează să-i serviţi pe alții?

9) Puteți să vă prefaceţi că sunteţi atente, chiar dacă vă simțiţi plictisite?

10) Vă pricepeţi să vă ascundeţi sentimentele?

 

Dacă aţi răspuns DA la cel puțin șase dintre întrebările de mai sus, aveţi un mare potențial de „curtezană”. (Lillian Too, „Descoperă-te pe tine însuți”, Pro Editură și Tipografie, 2007)