O tizană sau un ceai din plante este ușoară și are un efect înviorător, putându-se bea fie fierbinte şi îndulcită cu miere, fie răcită și servită cu mentă și o felie de lămâie într-un pahar cu gheață.

Ceaiurile din plante constituie o alternativă atractivă și sănătoasă la ceai și cafea. Ele se găsesc în două varietăți: cele care se beau în scopuri medicale – cum ar fi pelinul pentru dureri în gât, păpădia pentru eliminarea excesului de apă din organism, lămâița pentru indigestie și sunătoarea pentru probleme dermatologice – și cele băute din pură plăcere. Unele ceaiuri din plante, cum ar fi cel de mușețel și de verbină, care sunt sedative naturale, și de mentă, care calmează sistemul digestiv, aparțin ambelor categorii.

Puteți să vă preparați singuri ceaiurile din plante uscate, sau puteți să cumpărați ceaiurile gata ambalate în pliculețe, care se folosesc la fel ca și pliculețele de ceai normal. În farmacii și în magazinele specializate se găsesc minunate combinații de plante ambalate în astfel de pliculețe – de exemplu, aromă de scorțișoară și trandafiri, sau măr și scorțișoară. La fel de bine, puteți să beți ceaiuri dintr-o singură plantă.

 

Cum se prepară ceaiurile din plante

Cu o lingură de plante uscate (amestec sau nu) se pot prepara două cești de ceai. Se toarnă apă fierbinte peste plante și se lasă să infuzeze într-un recipient timp de 5-10 minute, amestecând din când în când pentru extragerea aromei. Se strecoară și se servește cu o felie de lămâie și/sau puțină miere ca îndulcitor. (Leslie Kenton, „10 pași pentru a fi mereu frumoasă”, Pro Editură și Tipografie, 2003)