Această temă foarte vastă este tratată pe larg în cărțile de specialitate. Aici vom vorbi pe scurt despre câteva probleme des întâlnite și posibila lor tratare cu ajutorul învățăturii ayurvedice.

 

Impotența

Impotența poate să aibă cauze multiple la diferite grupe de vârstă. La unii tineri, ea poate fi cauzată de inhibare și teama față de femeie. La primul contact sexual, întâlnirea cu o femeie dură și provocatoare, căreia îi lipsesc calitățile maternității, poate cauza o impotență temporară. Ajutorul corespunzător și dat la timp, sub formă de consultații, și relația cu o femeie mai în vârstă, blajină și cu mai multă experiență, pot vindeca ușor această problemă. Cunoscând problema, femeia trebuie să-l conducă pe bărbat pas cu pas, cu vorbe de consolare și liniștire, redându-i astfel încrederea în sine. Când întâlnește un astfel de bărbat, femeia nu trebuie să-și piardă răbdarea și să renunțe la el, căci, odată vindecat de inhibiția inițială, el se poate dovedi foarte viril și talentat în acest domeniu al sexualității.

Impotența cauzată de vârstă poate fi ușor vindecată cu ajutorul afrodiziacelor potrivite.

Impotența mai poate fi cauzată și de starea generală de slăbiciune sau oboseală. Atunci când vitalitatea și imunitatea sunt scăzute, sexualitatea este și ea afectată, la fel ca celelalte funcții vitale ale corpului. Produsele de întinerire, o dietă echilibrată și uleioasă va vindeca această problemă. Totuși, înainte de a aplica aceste tratamente, este esențial să se creeze echilibrul umorilor din corp. Trebuie să se apeleze la practicile de curățare internă („panchakarma”) și focul trupesc (digestia) trebuie să fie în ordine. În caz contrar, degeaba se iau produse de întinerire și afrodiziace, căci ele nu se asimilează bine în corp.

Impotența este o dereglare de tip „vata”, adică umoarea viciată este „vata”. Acest dezechilibru poate fi cauzat de diverși factori precum teama, nervozitatea, lipsa de somn sau de odihnă, dezechilibrul alimentar, constipația etc. Pentru rezolvarea problemei impotenței trebuie înlăturați imediat acești factori perturbatori.

În sfârșit, trebuie să se știe că impotența mai poate fi cauzată și de efectele secundare ale unor substanțe chimice sub formă de medicamente. De aceea, dacă luați în mod repetat vreun medicament și constatați totodată o schimbare în sexualitatea voastră, sfatul meu este să căutați să aflați detalii cu privire la efectele secundare ale medicamentului respectiv.

 

Ejacularea prematură

Pentru satisfacția completă a ambilor parteneri este esențial ca ei să fie compatibili din punctul de vedere al duratei actului sexual. Unii bărbați au o problemă cu ejacularea prematură. Întrucât femeile au nevoie de mai mult timp pentru a atinge vârful exprimării sexuale, acest lucru devine o problemă serioasă pentru bărbați. Și aici este vorba despre o afecțiune de tip „vata” și, pentru rezolvarea ei, trebuie echilibrată această umoare. În vederea echilibrării acestei umori se recomandă exerciții yoga și de concentrare menite să inducă minții o stare de liniște; la fel de important este somnul liniștit și odihnitor. Exercițiile „panchakarma” (cinci exerciții pentru curățare internă) sunt foarte recomandate pentru purificarea corpului, după care se pot lua produse de întinerire și afrodiziace. Iată câteva rețete pentru mărirea puterii de retenție:

 

Rețeta 1: Se pune un vârf de cuțit de camfor în 25 ml de esență de trandafiri și se amestecă bine. Se aplică amestecul pe penis, în cantitate foarte mică, punând 2-3 picături pe degete și apoi ungând penisul, cu vreo jumătate de oră înainte de actul sexual.

 

Rețeta 2: Se zdrobește într-o piuliță sau într-un mojar rădăcină de Basilicum sanctum și se adaugă apă ca să rezulte o pastă fină. Această pastă se aplică pe penis cu aproximativ o jumătate de oră înainte de actul sexual și are ca efect creșterea retenției și a vigorii.

 

Rețeta 3: Se iau câte 25 g scorțișoară, piper, cardamom, nucșoară, semințe de pin, ghimbir uscat, cuișoare și nucă de cocos uscată. Se macină toate până când rezultă o pulbere fină. Se adaugă 12 g de șofran praf și se amestecă bine. Se adaugă treptat miere, amestecând continuu, până când rezultă o pastă groasă din care se fac pilule de mărimea unui bob de năut. Se iau zilnic 2-3 pilule (sau 1/4 linguriță de pastă) cu lapte sau ceai cald. Tratamentul durează între 20 și 40 de zile și are ca efect mărirea vigorii și a retenției sexuale și, în unele cazuri, vindecă impotența.

 

Lipsa secrețiilor vaginale

Dacă în timpul activității sexuale o femeie nu are secreții vaginale, fie are „vata” viciată, fie are un blocaj mental sau este inhibată. Exprimarea sexuală este o nevoie firească, precum foamea, setea, urinarea, defecarea etc. S-a observat că, în general, femeile care au această problemă au și alte probleme, ca de exemplu constipație, ciclu menstrual neregulat etc. La multe dintre ele, exprimarea de sine este inhibată. Pentru vindecarea acestei probleme, pe lângă tratamentele fizice, femeia ar trebui să se supună unei verificări holiste. Secrețiile sexuale sunt blocate și atunci când femeia este cu un bărbat în care nu are încredere, pe care nu-l iubește cu adevărat, când se gândește la alt bărbat sau are sentimente de vinovăție. Problema mai apare și atunci când femeia constată că partenerul ei nu este destul de tandru sau îngăduitor. De aceea este foarte important să se determine cauza problemei. Se recomandă exerciții de respirație și purificarea canalelor energetice.

Unele femei au dificultăți în a atinge culmea exprimării sexuale, numită în mod obișnuit orgasm. În unele cazuri, acest lucru se întâmplă doar pentru că ele au nevoie de mai mult timp, iar partenerul are o perioadă de retenție mai scurtă. În acest caz, se pot lua două măsuri. Prima, bărbatul poate apela la rețetele de mărire a perioadei de retenție descrise mai sus, și a doua, femeia poate lua măsuri de scurtare a timpului de care are nevoie pentru a ajunge la orgasm. După cum s-a menționat anterior, ea trebuie să-și dezvolte capacitățile senzoriale și să-și mărească puterea de concentrare. În timpul actului sexual, femeia trebuie să-și concentreze întreaga putere fizică și mentală în direcția trezirii energiei sexuale latente.

Afrodiziacele luate ca atare sau adăugate în mâncare măresc energia sexuală și facilitează împlinirea sexuală. În acest sens, se pot folosi în mod regulat la gătit: ghimbir, usturoi, piper lung și nucșoară. Se recomandă și consumul de alimente uleioase și evitarea produselor ce cresc „vata”. (Vinod Verma, „Ayurveda pentru viață”, Pro Editură și Tipografie, 2006)